Lekkage

De vloer altijd netjes lichtvochtig gereinigd, nooit zeep of afwasmiddel in het water gedaan bij het wassen om er maar voor te zorgen dat er geen water in naden kwam, maar nu is de afwasmachine kapot en het water is onder het laminaat gelopen…. wat nu?

Omdat laminaat zwevend gelegd wordt en niet vast zit aan de ondervloer betekent dit dat de laminaatvloer valt onder de inboedelverzekering. Onder de schade die gedekt wordt door de inboedelverzekering valt onder andere waterschade ten gevolge van een lekkende machine of waterbed of een lekkend aquarium.

 

Hevige neerslag
Hiervoor is de dekking van verschillende verzekeringen minder eenduidig, Afhankelijk van de verzekeringsvariant (All Risk, UGV of UGV+) wordt schade van regen, hagel en sneeuw al dan niet vergoed.

Stormschade (minimaal windkracht 7) wordt wel onder alle dekkingsvarianten vergoed, al geldt daar meestal wel een eigen risico. Wanneer de windkracht minder dan 7 was is het zaak om de All Risk dekking van de verzekering nader te bestuderen, het kan zijn dat daarmee alsnog de schade verzekerd is.

Wanneer er sprake is van slecht onderhoud (voorbeeld: de dakgoot zit vol met bladeren waardoor het water je huis in loopt), dan valt de gevolgschade niet onder de verzekering, omdat de verzekeraar dit niet als onvoorziene schade ziet (je had immers tijdig je dakgoten moeten reinigen, is dan de redenering).

 

Overstromingen
Wanneer er sprake is van een dijkbreuk en een daarop volgende overstroming, dan wordt dit op het moment door nog geen enkele verzekering in Nederland gedekt. In dat geval is een beroep op compensatie door de overheid via de WTS (Wet Tegemoetkoming Schade) te adviseren, waarbij vooraf niet te zeggen is of er een vergoeding zal volgen en hoe hoog die zal zijn.