Home

Onderdeel van verrassendveel.nl

Soort

Merk

Afwerking

Hout en Steen.nl geeft u graag wat tips over vloeren. Hierbij staat altijd de duurzaamheid van de vloer centraal.

Wilt u meer informatie over de verschillende vloeren, dan kunt u altijd contact opnemen via e-mail of telefoon.

Een Houten vloer en vloerverwarming []

Steeds meer nieuwbouwwoningen worden voorzien van vloerverwarming. Om te beginnen in de woonkamer natuurlijk. Parket is daar al jarenlang zeer gewild, dus een combinatie van beide ligt voor de hand.
Uit onderzoeken is gebleken dat niet alle houtsoorten daarvoor geschikt zijn. Dit zijn voornamelijk de gevoelige houtsoorten. Eiken is daarentegen wel een geschikte houtsoort mits deze is samengesteld uit een onderlaag met een eiken toplaag. Een massieve eiken plank (20 mm) heeft een te hoge RC-waarde ( = warmtedoorlaatweerstand) waardoor deze niet geschikt is.

Uitgaande van een samengestelde plank kunnen we het volgende concluderen:
• Uit testen is gebleken dat een zwevend gelegde vloer alleen geschikt is bij vloerverwarming als bijverwarming. Bij zwevend leggen wordt de reductie extra verhoogt door de ondervloer en de luchtlaag die tussen de afwerkvloer en de vloerdelen aanwezig is. De RC-waarde bij zwevend gelegde vloeren is daarom net iets te hoog om toepasbaar te zijn als hoofdverwarming.
• Een verlijmde vloer is echter wel geschikt voor vloerverwarming als hoofdverwarming omdat deze meer rendement heeft. Doordat hier geen ondervloer gebruikt wordt, omdat je rechtstreeks op de afwerkvloer verlijmd, laat deze de warmte beter door.

Tips voor vloerwarming en parket.
• Leg geen vloerkleed/karpet op een parketvloer met vloerverwarming. Deze veroorzaakt plaatselijk temperatuursverhoging.
• Bij zwevend leggen altijd dampfolie gebruiken i.v.m. eventuele condens of lekkages.

Zie onze vloertip:
"Gebruiksvoorschriften Parket en Laminaat op vloerverwarming/koeling"

Een Houten Vloer Lakken []

Lak is voor de meeste mensen de bekendste afwerking. Lak zorgt voor een sterke slijtlaag. Het nadeel van lak is dat je beschadigingen niet plaatselijk bij kunt werken.

Werkwijze Lakken.
Nadat u de vloer goed stofvrij heeft gemaakt met een stofzuiger (niet vochtig), kunt u beginnen met het lakken van de vloer. Afhankelijk van de soort lak is het aan te raden om eerst een grondlak aan te brengen. Lak wordt meerdere keren, egaal en in volle lagen aangebracht met een niet pluizende (mohair) roller.

Onderhoud Gelakte Vloer.
Om de vloer in goede conditie te houden is het belangrijk om de vloer 1 a 2 keer per jaar met onderhoudsmiddel te behandelen.

Voor het wekelijks onderhoud kun je het beste de vloer stofzuigen en eventueel dweilen. Dweilen is mogelijk mits het met een goed uitgewrongen mop of dweil gebeurt.

Onderhoudsmiddelen voor gelakte vloeren kunt u bij Hout en Steen.nl verkrijgen.

Een Houten Vloer Oliën met Hardwax vloerolie []

Doorgaans wordt de vloer behandeld met een hardwaxolie. Hardwaxolie heeft een uitstekende slijtvastheid en goede waterbestendigheid. Het beschermt de vloer en geeft een matglanzende uitstraling, waardoor de houtstructuur geaccentueerd wordt. Het is eenvoudig aan te brengen en goed te onderhouden. Nog een bijkomend voordeel is dat eventuele krassen plaatselijk bij te werken zijn zonder dat je de complete vloer moet schuren. Hardwaxolie is verkrijgbaar in diverse kleuren.

Werkwijze Hardwaxolie.
Nadat u de vloer goed stofvrij heeft gemaakt met een stofzuiger (niet vochtig), kunt u beginnen met het • oliën van de vloer. Voor gebruik de olie goed omroeren (de hardwax en kleur zakt naar beneden). Vervolgens breng je de hardwaxolie zeer dun en gelijkmatig aan, middels een kwast. Overtollige olie en aanzetten direct verwijderen met een niet pluizende doek en niet laten indrogen.

Na droging van 12 uur de tweede laag aanbrengen. Dit gebeurt op dezelfde manier als hierboven beschreven. Ook de tweede laag moet ca. 24 uur drogen.

Let op met Hardwaxolie!
Doeken etc. na gebruik in de open lucht laten drogen of dompelen in een emmer water, dit i.v.m. zelfontbranding.

Onderhoud Hardwaxolie.
Om de vloer in goede conditie te houden is het belangrijk om de vloer 1 a 2 keer per jaar in de onderhoudsolie te zetten, afhankelijk van het gebruik. Dit breng je (plaatselijk) dun en gelijkmatig aan, gebruik hiervoor een wisser of een doek. Na droging kan de vloer normaal belopen worden, de eerste 2 weken geen reiniging met water.

Voor het wekelijks onderhoud kun je het beste de vloer stofzuigen en eventueel dweilen. Dweilen is mogelijk mits het met een goed uitgewrongen mop of dweil gebeurt. Gebruik hiervoor een speciale vloerzeep met olievoedende eigenschappen.Deze kun je bij Hout en Steen.nl verkrijgen.

Een Vloer Verlijmd Leggen []

Bij verlijmd leggen wordt allereerst spaanplaat op de vloer verlijmd. Vervolgens worden de vloerdelen weer op de spaanplaat verlijmd en/of vernageld.

Voordelen van verlijmd leggen
• Nauwelijks werking
• minder loppgeluid

Nadelen van verlijmd leggen
• Niet verhuisbaar

Een Vloer Zwevend Leggen []

Bij zwevend leggen wordt allereerst een dampfolie gelegd. Dit is een dampremmende folie die de vloer beschermd tegen vocht van onderuit. Vervolgens wordt er een ondervloer gelegd.

Een ondervloer werkt egaliserend en geluidswerend.
De keuze van de ondervloer is bepalend voor het loopgeluid in de woning als zowel het loopgeluid naar de (eventuele) onderliggende ruimte toe. Daarop worden de vloerdelen gelegd.

De vloerdelen worden gelegd met rondom spanveren.
Bij Hout en Steen.nl kunt u terecht voor uitgebreide leginstructies.

Voordelen van zwevend leggen
• eenvoudig zelf te leggen
• de vloer is verhuisbaar
• relatief goedkoop

Nadelen van zwevend leggen
• vloer kan iets veren
• er kan naadvorming ontstaan
• beperkt in de maximale breedte

Gebruiksvoorschriften Parket en Laminaat op vloerverwarming/koeling []

Temperatuurschommelingen.
Een belangrijke consequentie van vloerverwarming is dat de temperatuur maar geleidelijk mag variëren om krimp en zwelling van het hout (en daardoor scheuren!) te voorkomen. Dus niet 's avonds de verwarming laag zetten en de volgende ochtend de thermostaat weer omhoog zetten. Een vloerverwarmingssysteem onderscheidt zich hierin namelijk, daar het een traag systeem is. Dit houdt in dat het langer duurt voordat de ruimte op temperatuur is en voordat de warmte uit de ruimte is. Het stookgedrag is dus erg belangrijk: hoe constanter, hoe beter. Snelle en / of grote wisselingen in de temperatuur brengen schade toe aan uw vloer. Daar komt bij dat met de huidige systemen het energieverbruik juist daalt zolang u de temperatuur niet verandert!

Vloerverwarming in combinatie met parket- of laminaatvloer mag nooit te warm worden gestookt. Teveel warmte veroorzaakt uitdroging en krimp van de vloer. De maximaal toegestane instroomtemperatuur van het water bedraagt 40 °C. De oppervlaktetemperatuur van de afwerkvloer mag maximaal 28 °C bedragen. Vaak valt dit binnen de waarden van de toegepaste systemen maar vraag dit voor de zekerheid na aan uw installateur. Er bestaat een mogelijkheid dat er een elektronisch controlesysteempje geïnstalleerd wordt wat er voor zorgt dat de temperatuur ook niet per ongeluk verkeerd kan worden afgesteld.

Wanneer u op een parket- of laminaatvloer met vloerverwarming kleden of karpetten plaatst, kunnen deze warmteophopingen veroorzaken. Ook kasten die tot onderaan gesloten zijn, hebben een isolerende werking, waardoor uw vloer hieronder extra wordt opgewarmd. De warmteophopingen kunnen krimpnaden veroorzaken en bovendien vermindert u hierdoor het rendement van uw vloerverwarming.

Warmteafgifte.
Hout staat bekend als een uitstekende thermische isolator. Hierdoor zal een houten vloer ten opzichte van bijvoorbeeld een stenen vloer niet koud aanvoelen. Door de goede isolerende eigenschappen zal een houten vloer iets trager opwarmen, maar houdt daarna de warmte wel weer langer vast. Moderne vloerverwarmingssystemen worden aan de onderkant van isolatie voorzien, zodat de warmte niet weg kan vloeien.

Voorzorgsmaatregelen ondervloer.
Voor het verlijmen van een parketvloer dient de afwerkvloer vlak, droog, vormvast en schoon te zijn. Voor aanvang van de werkzaamheden zal het restvochtpercentage van uw afwerkvloer worden opgemeten. Dit gebeurt nadat u onderstaand opstookprotocol heeft uitgevoerd. Het vochtpercentage van uw zandcement afwerkvloer mag maximaal 1.8% bedragen (bij anhydriet maximaal 0.3%). Indien dit percentage nog te hoog is, dient de hele opstookprocedure nogmaals uitgevoerd te worden en dienen de legwerkzaamheden uitgesteld te worden totdat de juiste waarde is bereikt.

Opstookprotocol vóór plaatsen parketvloer.
Dit protocol geeft aan hoe u de afwerkvloer op het maximaal toelaatbare restvochtpercentage krijgt. Voordat u de vloerverwarming opstart, dient de afwerkvloer minimaal 28 dagen oud te zijn. De eerste stookdag stelt u de watertemperatuur in op 20 °C, vervolgens moet de watertemperatuur met 5 °C per 24 uur verhoogd worden. Let er op dat de instroomtemperatuur van het water niet boven 45 °C uitkomt. Deze maximale temperatuur minstens 24 uur per centimeter vloerdikte aanhouden. Bij een afwerkvloer van 3 cm dik, houdt u de maximale temperatuur dus 3 dagen aan.

Het afbouwen van de watertemperatuur dient eveneens met 5 °C per 24 uur te gebeuren tot een watertemperatuur van 20 °C. de totale opstookprocedure neemt ca. 14 dagen in beslag. Gedurende dit proces is het van groot belang dat u de ruimte voortdurend goed ventileert om zodoende vocht te laten ontsnappen. Bovenstaande procedure dient altijd te worden opgevolgd, ongeacht het seizoen.

Procedure tijdens en na plaatsen parketvloer
Tijden het plaatsen van de vloer dient de afwerkvloer tussen de 15 tot 18 °C te zijn (de temperatuur van het water is dan circa 20 °C). Deze temperatuur vervolgens minimaal 5 dagen na het leggen aanhouden, waarna een start kan worden gemaakt met het langzaam opvoeren van de temperatuur ( 1 à 2 °C per dag) tot u de gewenste of maximaal toelaatbare instroomtemperatuur van het water van 40 °C heeft bereikt. Wanneer deze temperatuur hoger wordt, ontstaat de kans op onherstelbare schade aan uw parketvloer. Aan het begin van het stookseizoen de watertemperatuur zéér geleidelijk opvoeren en aan het einde van het stookseizoen weer zéér geleidelijk afbouwen. Geen verschil in dag- en nachttemperatuur creëren om de parketvloer zo stabiel mogelijk te houden (dit heeft ook nauwelijks effect op het energieverbruik).

De luchtvochtigheid.
Het is uitermate belangrijk dat de luchtvochtigheid op peil wordt gehouden, tussen de 50 en 65%. In de praktijk betekent dit wellicht dat er in het vochtige (zomer) seizoen een luchtontvochtiger gebruikt moet worden en in het droge (stook) seizoen een luchtbevochtiger. Dit verlengt de levensduur en vermindert de kans op naad- en scheurvorming van de houtenvloer. Daarnaast zult u merken dat een gezond klimaat voor de houten vloer ook voor uzelf veel prettiger aanvoelt.

Vloerkoeling.
Vloerkoeling werkt volgens hetzelfde principe als vloerverwarming, alleen stroomt er koud water door dezelfde leidingen in plaats van warm water. De warmte- en koudeoverdracht is aan dezelfde randvoorwaarden gebonden. Door de koude vloer (watertemperatuur ongeveer 18 °C) wordt aan de lucht in het vertrek warmte onttrokken. Door de afkoeling van een ruimte met een hoge relatieve luchtvochtigheid zou theoretisch condensvorming kunnen ontstaan, wat niet bevorderlijk is voor een vloer. Daarom is het absoluut noodzakelijk om de aanvoertemperatuur te regelen aan de hand van de relatieve luchtvochtigheid. Dit kan op twee manieren worden geregeld. De relatieve luchtvochtigheid kan middels een sensor op de vloerverwarmings-/koelingsverdeler worden gemeten. Het water mag dan iet kouder worden dan 18 °C. bij deze wijze van meten en regelen is het effect van vloerkoeling iets minder. Wordt de relatieve luchtvochtigheid middels sensoren in de ruimte zelf gemeten, dan kan het water kouder zijn dan 18 °C, een en ander afhankelijk van de relatieve luchtvochtigheid. Bij deze wijze van meten en regelen wordt een maximaal effect behaald.

In een woning met vloerverwarming in combinatie met vloerkoeling wordt in feite voor een parket / laminaatvloer, het gehele jaar door, de meest optimale conditie geschapen! Geen grote verschillen in temperatuur en een gecontroleerde relatieve luchtvochtigheid. Vloerkoeling is niet in staat om lucht te ontvochtigen. Als zomers de relatieve luchtvochtigheid aanhoudend te hoog blijft, zal de vloerkoeling automatisch uitgeschakeld worden, tenzij er voorzien is in een luchtontvochtiger.

Laat altijd het koeltechnische gedeelte over aan een specialist en wees er van overtuigd dat er sprake is van een regeling die gerelateerd is aan de relatieve luchtvochtigheid!

Onderhoud van uw vloer.
U dient de vloer te onderhouden volgens het verstrekte onderhoudsvoorschrift. Door de vloerverwarming droogt het hout echter meer uit, waardoor het raadzaam is uw vloer wat vaker te onderhouden.

Verantwoordelijkheid.
Het is onze verantwoordelijkheid dat er een prachtige vloer bij u wordt gelegd. Echter het blijvende resultaat is afhankelijk van het naleven van de voorschriften zoals hiervoor omschreven. Dit valt onder uw verantwoordelijkheid. Wanneer deze voorschriften en adviezen worden opgevolgd, zult u nog jaren plezier hebben van uw verwarmde parket- laminaatvloer.

Hoe kan ik mijn laminaatvloer het beste onderhouden? []

In de regel kunnen laminaatvloeren bij voorkeur worden schoongemaakt een zg. Laminaatcleaner. Deze houdt de vloer anti-statisch en laat geen residu achter. Van belang is echter dat u niet teveel water gebruikt. Schoonmaken dient te gebeuren met een licht vochtige doek. Teveel water op de vloer kan in de naden dringen waardoor de tussenlaag op kan gaan zwellen, en de toplaag los gaat laten.

Kan laminaat in combinatie met vloerverwarming geplaatst worden? []

Laminaat is uitstekend te combineren met vloerverwarming. Men dient wel de juiste ondervloer kiezen. Hout en Steen.nl adviseert hierbij de ThermoSound ondervloer. Deze heeft tevens een 12 DB geluidsreducerende werking. Men behoudt dus de voordelen van de gemakkelijke en snelle plaatsing van laminaat en men heeft bovendien het voordeel dat mogelijke condensatie wordt tegenhouden door het dampscherm. Door de zwevende plaatsing en door de zeer effectieve clic-verbindingen, ontstaan geen open voegen tijdens de verwarmingsperiode. Volg in elk geval de speciale richtlijnen voor vloerverwarming. Vraag de instructies bij uw leverancier.

Kunnen vloeren over verschillende ruimtes worden doorgelegd zonder onderbreking? []

Volgens de legvoorschriften en garantievoorwaarden van laminaatfabrikanten dienen laminaatvloeren bij de overgang van de ene naar de andere ruimte onderbroken te worden d.m.v. een zg. Dilatatievoeg. Dit omdat de werking, het krimpen en uitzetten van het laminaat, per ruimte kan verschillen waardoor kieren kunnen ontstaan. In de praktijk worden de laminaatvloeren echter veelal doorgelegd zonder onderbreking. Hout en Steen.nl benadrukt dat dit voor eigen risico is.

Links []

Handige links

Het terrein waar onze winkel op gevestigd is:

www.langstraat.biz

Ook de volgende winkels zijn gevestigd op terrein Langstraat:

Wonen en Tuin

Verlichting-Outlet VOL: www.verlichting-outlet.nl

Betaalbaar Slaapcomfort: www.betaalbaar-slaapcomfort.nl

Celeste Tuinmeubelen: www.celestetuinmeubelen.nl

Schmitz – Engelen Gordijnen en vitrages: www.schmitz-engelen.nl

Sierhekwerkspecialist: www.hekwereld.nl

Tapijthal: www.tapijthalleende.nl

Sport en Vrije tijd

Frank's fitness: www.franksfitness.nl

Skihandel Heeze: www.skihandel.nl

Centrum de Blauwe Roos: www.blauweroos.nl

Moeten wij een hygrometer gebruiken? []

Het is raadzaam de relatieve luchtvochtigheid in uw woning te controleren. Dit kan het eenvoudigst met een hygrometer. Hout reageert op verschillen in luchtvochtigheid van de ruimte waarin de vloer is geïnstalleerd. De relatieve luchtvochtigheid dient te worden gehandhaafd tussen 55 tot 70%. Na een afwijkende luchtvochtigheid zal de vloer werkingsverschijnselen gaan vertonen. Bij een hoge luchtvochtigheid (vaak in de zomer) zal de vloer gaan uitzetten en bij een te lage luchtvochtigheid (bijvoorbeeld als gevolg van stoken in de winter) zal de vloer gaan krimpen.

Roomplanner []

http://solidfloor.b3dservice.de/start.do?locale=nl

Solidfloor Roomplanner []

< -->

Video Berry Floor "Hoe te plaatsen bij een deur" []

Voor- en nadelen van laminaat []

Laminaat bestaat uit geperst plaatmateriaal, aan de bovenzijde voorzien van een kunststof toplaag. In de toplaag is een foto opgenomen die de sfeer uitstraalt van een houten of stenen vloer. Vanwege het click-systeem is laminaat uitermate geschikt voor zelf te leggen. Laminaat wordt doorgaans zwevend gelegd en is geschikt voor alle ruimtes. Door de juiste ondervloer te kiezen is laminaat eveneens geschikt voor appartementen.

De Voordelen van laminaat
• laminaat is makkelijk zelf te leggen
• laminaat is gebruiksklaar
• laminaat is hygienisch en anti-allergisch
• laminaat vraagt weinig onderhoud
• laminaat is relatief goedkoop in aanschaf
• laminaat verkleurt niet of nauwelijks

Nadelen van laminaat
• laminaat is moeilijk te repareren
• laminaat is niet schuurbaar

Gebruiksklasse.

Bij laminaat heb je verschil in kwaliteit. Deze onderscheid zich o.a. in de hardheid van de toplaag. Hieronder ziet u een overzicht van verschillende gebruiksklasse betreft de toplaag.

AC1
Laminaat van klasse 21, geschikt voor licht gebruik
AC2
Laminaat van klasse 22, geschikt voor normaal gebruik
AC3
laminaat van klasse 23/31, geschikt voor intensief gebruik/licht commercieel gebruik.
AC4
Laminaat van klasse 32, geschikt voor zwaar gebruik/normaal commercieel gebruik
AC5
Laminaat van klasse 33, geschikt voor zeer zwaar gebruik/intensief commercieel gebruik

Voorbereiding bij het leggen van een Massief Houten vloer. []

Voordat je een vloer gaat leggen.

Wanneer je een nieuwe houten vloer gaat leggen kunt je niet direct beginnen. Enige voorbereiding is vereist.
Controleer voor het leggen het hout op eventuele gebreken of productiefouten.

Acclimatiseren.

Het hout zal eerst moeten acclimatiseren. Het is aan te raden om de vloer alvorens je gaat leggen, ca. 7 dagen in de ruimte te leggen waar die gelegd gaat worden.
Zo kan het hout het vochtgehalte aannemen. Bij voorkeur de ruimte verwarmen zodat de normale gebruikelijke temperatuur bereikt wordt.
De ondervloer is erg belangrijk voor een houten vloer. Deze moet vlak en droog zijn.
Het vochtgehalte van een betonvloer mag niet hoger zijn dan 2 %. Je kunt dit meten met een vochtmeter die je bij Hout en Steen.nl kunt lenen.

Wat je moet weten.

Een houten vloer is een natuurproduct. Het reageert op wisseling van temperatuur en relatieve luchtvochtigheid. Door de invloed van seizoenen zal het klimaat in uw woonomgeving doorgaans niet het hele jaar gelijk zijn. Het gevolg is dat de vloerdelen kunnen gaan krimpen of zwellen.
Een constante relatieve luchtvochtigheid tussen 50 % en 60 % is ideaal. De luchtvochtigheid kunt u beïnvloeden door bij een lage luchtvochtigheid een bevochtiger te plaatsen en bij een hoge luchtvochtigheid een ontvochtiger. Hierdoor zal de werking afnemen, echter verdwijnen zal het nooit. Hout en Steen.nl kan daarom geen garantie geven op werking van de vloer. Het is daarom van belang dat u zelf zorg draagt voor een constante luchtvochtigheid en de woning. Deze kan gemeten worden met een hygrometer die u bij Hout en Steen.nl kunt verkrijgen. Bij het leggen van een vloer is het belangrijk om rondom 1,5 cm ruimte te houden ten opzichte van de muur. Dit geld ook voor dorpels en verwarmingsbuizen. De randafwerking zoals plinten en afdeklatjes dekken minimaal 20 mm af.